Vormen de Europese lidstaten binnenkort een Energy Union tegen Putin?

Door Anneleen Van Bossuyt op 25 februari 2015, over deze onderwerpen: Energie, Interne markt

De Europese lidstaten intensief laten samenwerken bij de aankoop en productie van energie. Dat is wat de Europese Commissie wil bereiken met het ambitieuze 'Energy Union'-plan. Met als ultieme doelen: meer onafhankelijkheid van Rusland en het Midden-Oosten én jobs én economische groei.

Het idee komt van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van Polen. Ongeveer een jaar geleden al stelde hij voor om een Energie Unie op poten te zetten. Vandaag stelt de Europese Commissie voor hoe ze dat precies willen invullen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič, noemt het "het meest ambitieuze Europese plan sinds de oprichting van de Gemeenschap voor Kolen en Staal", de oorsprong van de Europese Unie.

De Europese Commissie stelt een pakket van veertig maatregelen voor die inzetten op vrij verkeer van energiestromen, transparantie in energiedeals tussen landen om zo beter te kunnen ingrijpen bij energietekorten en lokaal geproduceerde energie makkelijker toelaten in het energienet. Op die manier zou de CO2-productie van de Europese lidstaten moeten dalen en moet Europa onafhankelijker worden van externe leveranciers, zoals Rusland en het Midden-Oosten.

Putin raken waar het 't meeste raakt

Gisteren al publiceerde ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement die geleid wordt door onze oud-premier Guy Verhofstadt, een stuk met de titel Hit Putin where it hurts the most. In een interview met Nederlandse radioshow Een Vandaag zegt Verhofstadt dat een beter infrastructuurnetwerk kan zorgen voor een grotere onafhankelijkheid. "Nu is Europa voor meer dan 50 procent afhankelijk van de import van energie."

Zowel Guy Verhofstadt als Kathleen Van Brempt, vicevoorzitter van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement, vragen zich af of het plan wel ver genoeg gaat.

Meer regeltjes

Het is duidelijk dat niet iedereen al volledig overtuigd is van het voorstel. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) haalt op de website van haar partij aan dat er toch een gevaar is van overregulering. "Het gevaar van overregulering loert bij een project als dit snel om de hoek. Bovendien maakt de Europese Commissie al sinds 1996 energiebeleid en zijn veel doelstellingen nog lang niet bereikt. Zouden we niet beter eerst dáár werk van maken, in plaats van nieuwe, vaak onhaalbare doelen te formuleren?"

Het originele artikel vindt u hier (Newsmonkey).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is