Europese Energie-Unie: overregulering loert om de hoek

Door Anneleen Van Bossuyt op 25 februari 2015, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie
Europese Energie-Unie: overregulering loert om de hoek

De Europese Commissie keurde een pakket van veertig voorstellen goed die de volgende jaren stapsgewijs de Europese Energie-Unie tot stand moeten brengen. Die nieuwe verregaande samenwerking tussen lidstaten moet de energiezekerheid in de EU bevorderen en energie duurzamer en goedkoper maken.

N-VA-Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt verwelkomt de plannen: "In de EU komt 53 procent van de energie uit het buitenland, in België is dat zelfs 74 procent. De Oekraïense crisis toont hoezeer we afhankelijk zijn van Russisch gas. Ik onderschrijf de doelstellingen van de Europese Energie-Unie dan ook ten volle: we moeten minder energie verbruiken, onze energie-invoer meer diversifiëren en beter samenwerken met onze buurlanden."

Kritische kanttekeningen

Toch plaatst Van Bossuyt ook kritische kanttekeningen bij de voorstellen van de Commissie: "Het gevaar van overregulering loert bij een project als dit snel om de hoek. Bovendien maakt de Europese Commissie al sinds 1996 energiebeleid en zijn veel doelstellingen nog lang niet bereikt. Zouden we niet beter eerst dáár werk van maken, in plaats van nieuwe, vaak onhaalbare doelen te formuleren? Wij pleiten voor een energiebeleid dat niet alleen ambitieus is, maar vooral ook realistisch."

De N-VA zal in het Europees Parlement de nadruk leggen op doelstellingen inzake energie-efficiëntie. Met relatief kleine ingrepen kan immers veel gedaan worden om energie te besparen. "De beste en goedkoopste kilowattuur is deze die niet gebruikt wordt. Efficiënter omspringen met energie is goed voor het gezinsbudget, creëert jobs en draagt bij tot het behalen van de klimaatdoelstellingen", besluit Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is