U bent hier
Anneleen Van Bossuyt bindt de strijd aan met voedselverspilling
Voedselverspilling is een gekend probleem, dat in de hand gewerkt wordt door de houdbaarheidsdatums op verpakkingen. Kamerlid Anneleen Van Bossuyt heeft een voorstel klaar om de voedselverspilling in dit land tegen te gaan. “Betere regelgeving zou de verspilling met 31 procent doen dalen”, meent Anneleen Van Bossuyt.
23kg weggegooid per Vlaming per jaar
De cijfers liegen er niet om: in heel Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel onnodig weggegooid. Dat is 20 procent van het geproduceerde voedsel. In Vlaanderen is dat tussen de 15 en 23 kilogram per persoon per jaar. Voor een gezin van vier betekent dat een kost van 300 euro.
Ten minste houdbaar tot
Uit onderzoek blijkt dat de verspilling in de hand wordt gewerkt door de manier waarop de houdbaarheidsdatums worden aangeduid. Met name ‘ten minste houdbaar tot’ werkt verwarrend en maakt dat mensen voedsel weggooien zonder dat het daarom al slecht is. “De overheid kan de consument beter informeren over de betekenis van de houdbaarheidsdatums”, zegt Kamerlid Van Bossuyt.
Koffie, pasta, rijst en chips
Sommige producten hebben ook helemaal geen houdbaarheidsdatum nodig. Met haar voorstel roept Anneleen Van Bossuyt de federale overheid op om in Europa te pleiten voor een uitbreiding van de producten die vrijgesteld worden van een houdbaarheidsdatum, zoals koffie, pasta, rijst, chips, speciaalbieren en bronwater.
500 badkuipen koffie
Maar ook de federale overheid zelf kan inspanningen doen om voedselverspilling tegen te gaan, vindt Van Bossuyt. “De federale overheid moet zelf in haar instellingen het goede voorbeeld geven in de strijd tegen voedselverspilling. Zie het antiverspillingsplan van de Vlaamse overheid. Met enkele simpele ingrepen heeft ze 500 badkuipen koffie kunnen besparen”, besluit Anneleen Van Bossuyt.