U bent hier
VIDEO: Europees Parlement wil regels voor online platformen
Deze week vond er in het Europees Parlement een eerste gedachtewisseling plaats rond de uitwerking van regelgeving omtrent online platformen, zoals uber, airbnb en vele andere.
Anneleen Van Bossuyt volgt dit dossier namens de ECR-fractie op. Voor Van Bossuyt is het duidelijk dat online platformen niet binnen één categorie onder te brengen zijn. “Het is niet omdat een bepaald bedrijf online activiteiten uitbouwt dat alle activiteiten onder dezelfde noemer vallen. Ik denk dat het duidelijk is dat we Spotify, Amazon en Airbnb niet aan dezelfde regels kunnen onderwerpen.” Het is inderdaad zo dat veel van de zaken die raken aan de problematiek rond platformen, reeds worden geregeld door sectorspecifieke Europese wetgeving. Denk maar aan copyrights, pakketreizen, AVMSD, e-commerce.
Van Bossuyt wil er voor uitkijken dat nieuwe regels in geen geval het oprichten van nieuwe platformen belemmeren. “We moeten als wetgever ondernemerschap aanmoedigen, maar wel met respect voor de ‘klassieke’ sectoren. Veel van de platformen die we vandaag kennen op onze Europese markt komen uit de VS. De EU moet dringend een inhaalbeweging maken. De overdreven drang naar regelgeving en de gefragmenteerde markt spelen in ons nadeel.”
Van Bossuyt waarschuwt er eveneens voor om niet zomaar een ‘copy-past’ toe te passen van klassieke offline activiteiten naar de online platformen. “Een persoon die bijvoorbeeld occasioneel een kamer verhuurt op Airbnb zou volgens mij niet onderworpen moeten worden aan dezelfde regels als een hotel met 120 kamers. Nu stellen we helaas vast dat platformen zoals Airbnb en de gebruikers, disproportioneel veel regels opgelegd worden om deze activiteiten de facto stop te zetten of te belemmeren.” Tegelijkertijd kunnen platformen echter ook niet alle verantwoordelijkheid met betrekking tot consumentenrechten ontlopen, vult Anneleen nog aan.
Van Bossuyt concludeert dat er de komende maanden goed moet nagedacht worden over deze evenwichtsoefening, zodat we geen overbodige of nadelige wetgeving creeëren.