Video: N-VA brengt artiesten en muziekplatformen samen over vergoedingen

Door Anneleen Van Bossuyt op 20 oktober 2016, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie
N-VA brengt artiesten en muziekplatformen samen over vergoedingen

In het kader van de nakende Europese hervorming van het auteursrecht organiseerde Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt een debat over de vergoeding die artiesten ontvangen van streamingdiensten als YouTube en Spotify. “Vooral de door Europa aangekondigde heffing op muziek- en streamingdiensten leverde stof tot discussie op”, aldus Van Bossuyt.

Verschillende vooraanstaande figuren uit de muziekwereld, onder andere Ozark Henry en Miguel Wiels, kwamen hun visie delen in het Europees Parlement. Maar ook vertegenwoordigers van SABAM, de Belgian Entertainment Association (BEA), Spotify, Google, de Piratenpartij en Eyeworks zaten mee aan tafel om de hervorming van het auteursrecht te bediscussiëren. “Als Europees beleidsmaker moeten we uit de Europese bubbel treden en ons oor meer te luisteren leggen bij hen die de gevolgen van Europese wetgeving moeten dragen”, vindt Van Bossuyt.

Kloof

Er bleek alleszins een duidelijke kloof tussen het standpunt van de artiesten en dat van de muziekplatformen. “Veel artiesten vinden dat ze niet eerlijk vergoed worden”, constateert Van Bossuyt. “Vooral auteurs, componisten en producers die hun gebrek aan inkomsten niet deels kunnen compenseren met inkomsten uit bijvoorbeeld optredens, ondervinden de gevolgen van de veel te lage vergoedingen”, merkte Miguel Wiels op. “Nochtans heeft YouTube al meer dan drie miljard dollar uitbetaald aan de muziekindustrie”, bracht Marc Van der Ham van Google daartegen in: “inkomsten die we genereren ondanks het feit dat YouTube geen dienst is voor muziek alleen. En dat getal groeit ieder jaar als gevolg van de licentieovereenkomsten die we met de sector hebben afgesloten.”

Van Bossuyt is vastbesloten deze en andere bevindingen uit het debat mee te nemen tijdens de onderhandelingen over de hervorming van het Europese auteursrecht. “Die hervorming is broodnodig, want het huidige auteursrecht is absoluut niet aangepast aan de 21ste eeuw”, besluit zij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is