VIDEO: Huidig voorstel rond geo-blocking nadelig voor bedrijf en consument

Door Anneleen Van Bossuyt op 29 september 2016, over deze onderwerpen: Betere regelgeving, Consumentenbescherming, Digitalisering, e-commerce, Groei, jobs en competitiviteit, Interne markt, Europees Parlement

De Commissie heeft een voorstel klaar om geoblocking aan te pakken en er zo voor te zorgen dat handelaars hun goederen overal in Europa verkopen.

Anneleen Van Bossuyt, Europarlementslid voor de N-VA, is tevreden dat de Commissie praktijken als re-routen aan banden wil leggen en ervoor wil zorgen dat kopen en verkopen in de Europese Unie gemakkelijker wordt. Echter, ze vreest dat met het voorstel dat nu op tafel ligt, Europa bezig is met het maken van regels die weinig voordelen gaan opleveren voor consumenten en bedrijven en dat kleine en middelgrote ondernemingen zelfs zullen afgeschrikt worden om online handel te voeren.

“Alle bedrijven willen verkopen aan zoveel mogelijk mensen in zoveel mogelijk landen. Het potentieel is dan ook groot: een markt van meer dan 500 miljoen mensen. De realiteit is echter complexer. Bedrijven ondervinden veel moeilijkheden om overal te verkopen en leveren. Zo moet men op de hoogte zijn van de wetgeving van het doelland, inzicht hebben in de lokale logistiek en de taal machtig zijn. Bovendien moet het consumentenrecht van het doelland worden toegepast. Het is dan nog maar de vraag of bvb. de Nederlandse markt überhaupt geïnteresseerd zal zijn in bvb. het Hongaarse aanbod. Een groot risico waar een heleboel hoge kosten aan verbonden zijn. Kosten die kleine ondernemingen gewoonweg niet kunnen dragen.”

Verder begrijpt Van Bossuyt niet dat het voorstel rond  geoblocking met geen woord rept over de wetgeving die momenteel wordt behandeld rond de online aankoop van goederen en digitale inhoud.

“De 2 voorstellen kunnen nochtans niet los van elkaar gezien worden: zo bepaalt het voorstel rond geoblocking dat een handelaar verplicht kan worden om te verkopen, maar niet om te verzenden terwijl het voorstel rond online sales van goederen daarentegen bepaalt dat als er een probleem is met het goed, het defecte goed teruggestuurd kan worden op kosten van de handelaar. Hoe zullen kmo’s die kosten dragen?”

Volgens Van Bossuyt zal dit kleine en middelgrote ondernemingen afschrikken om online handel te voeren. Bovendien benadeelt het ook de consument doordat de het keuze-aanbod zal afnemen.

Bekijk Anneleen's tussenkomst tijdens de commissievergadering hier.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is