U bent hier
Asielcrisis: N-VA pleit ook Europees voor realisme
De N-VA-delegatie in het Europees Parlement stelt tien concrete maatregelen voor om de asielcrisis effectiever aan te pakken. De vier Europarlementsleden willen dat de EU teruggrijpt naar haar grondwaarden: solidariteit, maar ook verantwoordelijkheid. Ze pleiten voor een systeem van verplichte spreiding van asielzoekers over álle lidstaten, maar benadrukken dat er grenzen zijn aan wat Europa kan doen.
"De toestroom van asielzoekers vormt een grote uitdaging voor onze sociale welvaartsstaat”, zegt Mark Demesmaeker. “De N-VA ziet een streng maar eerlijk migratie- en asielbeleid als enige juiste optie." Zo is het strikt noodzakelijk dat alle lidstaten meestappen in een eerlijk systeem van verplichte spreiding van asielzoekers, met registratiepunten of ‘hotspots’ in Italië, Griekenland en Hongarije. “De N-VA steunt vanaf nu geen enkel dossier meer dat financiële hulp verleent aan lidstaten die weigeren hun verantwoordelijkheid op te nemen in deze historische migratiecrisis. Voor wat, hoort wat", stelt Sander Loones.
Maatwerk op nationaal niveau
Anneleen Van Bossuyt sluit zich daarbij aan: "Wanneer bepaalde lidstaten niet willen meewerken aan een eerlijke spreiding, zal de vraag naar grenscontroles binnen de EU stijgen.” Die controles moeten volgens haar ook mogelijk worden wanneer er een onevenredig hoge instroom is in een bepaald land. Zij ijvert bovendien voor een aanpassing van de richtlijn die vanaf de eerste dag dezelfde sociale rechten toekent aan erkende vluchtelingen als aan de eigen burgers. "Met respect voor de Conventie van Genève moet Europa ruimte bieden voor maatwerk op nationaal niveau. De EU moet ten dienste staan van de lidstaten die een beleid van inburgering, activering en participatie willen voeren."
Helga Stevens benadrukt ten slotte de noodzaak om de mensensmokkelaars hard aan te pakken én wil dat Europa andere regio's in de wereld tot grotere inspanningen beweegt. "Europa, met België als een van de koplopers, doet veel, terwijl heel wat anderen hun rug keren. Voornamelijk de rijke Golfstaten, nochtans grenzend aan de oorlogszones, nemen nauwelijks een handvol mensen op."
Download hier de nota met “Tien eurorealistische maatregelen voor de asielcrisis: verantwoordelijke lidstaten in een verantwoordelijke EU”. Een presentatie met bijkomende info vind je hier.