U bent hier
Opiniestuk - Geld verdienen in Gent: mag het nog?
Met de ambitie om van Gent dé deeleconomiestad van Vlaanderen te maken, heb ik duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij het linkse kartel, als ik de opinie van Dirk Holemans en Tine De Moor lees (DM 10/4).
Na de Gentse stadsmunt pleit Groen in Gent nu ook voor een deeleconomie met enkel Gentse bedrijven. In de EU willen ook de groenen de digitale markt verdiepen. Daar blijft grote nood aan, want de Europese techspelers blijven te schaars. Wat we nodig hebben, is dus alles behalve een provinciale aanpak en dat betekent bestaande spelers niet uitsluiten.
Vooruitgang en nieuwe ondernemersmodellen leiden steeds tot weerstand. Het is zeker zo dat de Ubers en Deliveroos een uitdaging zijn voor de regelgever. Een uitdaging die ook mijn partij op alle beleidsniveaus aangaat. Ook op Europees niveau zoeken we naar nieuwe belastingafspraken voor de grote techspelers. Maar wie meteen alle deuren sluit, sluit ook de deur voor innovatie.
Ben Weyts zorgt voor een lagere drempel voor het aanbieden van een kamer via Airbnb, maar verwacht wel dat het platform de regels volgt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de overheid een facilitator kan zijn, maar indien nodig ook kan corrigeren wanneer de regels niet gevolgd worden.
Vooral de claim dat alle meerwaarde uit de deelplatformen naar "de 1 procent in de VS" gaat, illustreert hoe het rood-groene kartel tegen de deeleconomie aankijkt. De vele Gentenaars die dagelijks slaapplaatsen aanbieden op Airbnb volgen de regels, betalen (toeristen)belastingen en verdienen zelf ook wat extra elke maand. De stad, staat en burger strijken meerwaarde op.
Ook voor de grote spelers is er dus winst, en dat is geen vies woord. Het prijssignaal is de sterkste motor van innovatie en onvervangbaar in een vrijemarkteconomie.
Voor ons is de deeleconomie breder dan de uitwisseling van een schroevendraaier met uw buur of een sofa aanbieden aan een Canadese couchsurfer. Er mag ook geld verdiend worden. De Belgische arbeidsmarkt heeft nog altijd een gigantisch probleem van mensen die we niet voldoende meekrijgen op de arbeidsmarkt en die misschien nooit voltijds aan de slag zullen geraken. Ook voor hen biedt de deeleconomie alternatieven en opportuniteiten, en extra koopkracht.
Dat er in Gent veel gedaan wordt voor ondernemers met frisse ideeën, trek ik trouwens niet in twijfel. Waar ik wel voor pleit, is dat de stad meer uit handen gaat geven en de vrije markt opgaat. De stad Gent moet duidelijke uitdagingen formuleren en vervolgens aan haar start-ups en kmo's vragen of ze de oplossingen hebben. In succesvolle innovaties kan de stad dan misschien zelfs participeren en helpen om de dienst in kwestie naar andere steden in Vlaanderen en Europa te brengen. Ook daar mag geld verdienen geen taboe zijn.
Zo profiteren ook andere steden nog meer mee van de brains in Gent. Dat moet de ambitie zijn voor de mooiste en slimste stad van Vlaanderen.