Nieuwe energielabels leggen focus op energiezuinige toestellen

Door Anneleen Van Bossuyt op 28 oktober 2020, over deze onderwerpen: Consumentenbescherming, Energie, Energie-efficiëntie

Vanaf november wordt er een update van de energielabels doorgevoerd. De labels worden strenger en zullen beter weergeven hoe energie-efficiënt een elektronisch toestel is. In een eerste fase zullen de oude en nieuwe energielabels tegelijk naast elkaar bestaan, dit kan verwarrend zijn voor de consument. Daarom riep N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt bevoegd staatssecretaris De Bleeker op om met een duidelijke informatiecampagne te burger te sensibiliseren.

Energiezuinigheid duidelijk met één oogopslag

Voor een consument is het momenteel niet duidelijk meer wat het verschil is tussen een koelkast met label A+, A++ of A+++. Het is vreemd dat alle toestellen zich in de meest groene klasse bevinden, terwijl er binnen deze klasse toch enorme verschillen op het vlak van zuinigheid bestaan. De prikkel voor de consument viel weg om de meest zuinige keuze te maken.

Voor 85% van de consumenten speelt het energielabel een rol bij het bepalen van hun aankoop. Toch bestaat er veel verwarring rond. De laatste jaren werd namelijk grote vooruitgang geboekt inzake energie-efficiëntie van elektronische toestellen. Daarom zitten bijvoorbeeld bijna alle televisietoestellen in klasse A. Om toch een onderscheid te maken, werden plustekens toegevoegd voor de zuinigste toestellen. Van Bossuyt: “In het nieuwe systeem verdwijnen de plustekens. Binnenkort bevindt elk toestel zich op de schaal van A tot en met G, met bijhorende kleurencodes. In één oogopslag kan de consument zien hoe zuinig het toestel is”.

Overgangsfase

Momenteel zitten we in een overgangsfase: van november 2020 tot maart 2021 hebben producenten de tijd om over te schakelen naar het nieuwe systeem. Hierdoor zullen de twee labels, het oude systeem met de plustekens en het nieuwe systeem van A tot en met G, tegelijk bestaan voor eenzelfde product. Dit kan zorgen voor verwarring. Van Bossuyt: “Een toestel dat volgens de huidige energielabels A+++ is, kan volgens het nieuwe energielabel gecategoriseerd worden als een klasse B of C. Kies daarom, waar mogelijk, bij de aanschaf van een nieuw toestel voor het zuinigste toestel volgens de nieuwste energielabels.”

Gefaseerde implementatie

Ook na maart 2021 zal er volgens Van Bossuyt nog verwarring bestaan, gezien de nieuwe energielabels gefaseerd worden doorgevoerd. Van Bossuyt: “Het nieuw energielabel voor lichtbronnen moet pas tegen september 2021 volledig geïmplementeerd zijn, terwijl dit voor elektronische schermen of wasmachines al in maart 2021 moet zijn. De omzetting naar het nieuwe energielabel voor nog andere categorieën van apparaten volgt pas op een nog later tijdstip.”

Om verwarring over deze nieuwe energielabels bij de consument te voorkomen, spoort Van Bossuyt bevoegd staatssecretaris De Bleeker ten slotte aan om een duidelijke informatiecampagne op te zetten. Met deze campagne kan ook nog eens het belang van energiezuinige toestellen onderstreept worden. “Want elke kilowattuur die we niet verbruiken, is de goedkoopste, de zuinigste en de beste voor het klimaat”, besluit Van Bossuyt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is