N-VA en Groen verwerven Europees onderzoeksgeld om bedreigde vuursalamander te redden

Door Anneleen Van Bossuyt op 20 april 2017, over deze onderwerpen: Europees project, Onderzoek, Biodiversiteit, Dierenwelzijn, Europees Parlement

Europarlementsleden Anneleen Van Bossuyt (N-VA) en Bart Staes (Groen) hebben gezamenlijk 900.000 euro verworven om de vuursalamander in onze contreien te redden. “Een agressieve schimmelinfectie bedreigt sinds 2013 de vuursalamander in België, Nederland en Duitsland. Vorig jaar besloten we om een pilootproject in te dienen voor onderzoek om de vuursalamander te redden. Na een jaar wachten kregen we goed nieuws van Europa. Geen dag te vroeg, want de vuursalamander dreigt helemaal uitgeroeid te worden. Dat bevestigt ook een onderzoek dat vandaag in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature’ gepubliceerd werd. De Universiteit Gent kan nu samen met een aantal partners het onderzoek versterken,” zeggen Van Bossuyt en Staes.

Anneleen Van Bossuyt was in 2016 rapporteur voor het Europese onderzoeksbudget: “Ik heb dit dossier op de voet gevolgd en ben uiteraard erg tevreden dat de UGent van start kan gaan. Wereldwijd is meer dan 40% van de salamanderpopulatie bedreigd. Voor de vuursalamander ligt dit percentage gevoelig hoger. Van bepaalde populaties in Nederland stierf 99,9% van deze amfibieën ten gevolge van de schimmelinfectie. Verder onderzoek is hoogdringend. Dit voorbeeld toont aan op hoeveel domeinen Europees onderzoek een meerwaarde kan betekenen.”

Bart Staes: “Dit project past in een bredere aanpak waarbij de Europese Commissie op voorstel van het Europees Parlement via het opstarten van pilootprojecten investeert in de bescherming van de biodiversiteit. Zo werd er ook een pilootproject ten gunste van het overleven van de honingbij goedgekeurd. Samenwerking op Europees gebied is essentieel om dit soort bedreigingen tegen te gaan. Hopelijk levert het pilootproject rond de vuursalamander voldoende kennis op om samen met de LIFE-maatregelen inzake ‘Natuur en Biodiversiteit’ een dam op te werpen tegen het verdwijnen van deze zeer waardevolle amfibie.”

De Universiteit Gent kan weldra aan een reddingsplan beginnen. Het eerste doel is om de grootte van het probleem in kaart te brengen. Vervolgens kan er gewerkt worden aan een plan om de salamanders in het wild te redden.

Professoren Pasmans en Martel van de UGent: "Dit project zal uitgevoerd worden met Natagora en collega's in Nederland (RAVON), Spanje (CSIC), Frankrijk (CEFE), Italië (Universiteit Genova), Duitsland (Universiteit Trier) en Groot Brittannië (ZSL). Samen binden we de strijd aan tegen deze vreselijke schimmelziekte!"

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is