U bent hier
Klimaat en energie: N-VA-delegatie laat zich inspireren in het Verenigd Koninkrijk
Het Internationaal Energieagentschap bestempelt het Verenigd Koninkrijk als een “world leader in decarbonisation”. Sinds 1990 heeft het land haar energieopwekking en C02-emissies met circa 44% verlaagd. “De Britten investeren volop in kernenergie, waterstof en koolstofafvangst. Daarom trekken we naar het Verenigd Koninkrijk om inspiratie op te doen voor eigen beleid, zonder taboes”, duidt Kamerlid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) die het luik ‘Leefbaar Vlaanderen’ van het N-VA-congres in 2023 trekt.
Samen met Kamerlid Bert Wollants, Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy en Brussels Parlementslid Cieltje Van Achter zal zij enkele bedrijven en onderzoekscentra bezoeken die gespecialiseerd zijn in deze thematiek. Bijvoorbeeld Rolls-Royce, niet te verwarren met de wagens, die SMR-centrales (Small Modular Reactors) zal bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zullen ze ook samenzitten met enkele Vlaamse ondernemers werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, onder andere rond elektrisch busverkeer, het verzamelen van zonne-energie in de ruimte door zonne-energiesatellieten en deze te distribueren naar de aarde, of de interconnectie tussen België en de VK. “We zitten uiteraard ook samen met de Britse administratie om na te gaan hoe zij hun toekomstig energie- en klimaatbeleid vorm zullen geven”, voegt Van Bossuyt toe. Net als de EU, streeft het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld naar Net Zero tegen 2050: in juni 2019 voerde het als eerste van de G7 een wetgeving in om tegen 2050 een netto broeikasgasuitstoot van nul te bereiken.
Dit is niet de eerste keer dat de partij over de landsgrenzen heen kijkt om inspiratie op te doen. Eerder bezocht een delegatie Denemarken in het kader van asiel en migratie.