U bent hier
Europees Parlement stemt in met onvervalste wafelijzerpolitiek
Het Europees Parlement keurde een omstreden verdubbeling van het aantal rechters bij het Europees Hof van Justitie goed.
'Alweer betaalt de burger voor een Europese absurditeit. Dit is onvervalste wafelijzerpolitiek op Europees niveau, die de belastingbetaler 20 miljoen euro extra per jaar kost.' Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) haalde gisteren fel uit na de goedkeuring door het Europees Parlement van een verdubbeling van het aantal rechters bij het Europees Hof van Justitie.
Dat hof drong in 2011 aan op de aanwerving van twaalf extra rechters, boven op de bestaande 28, om de toegenomen werklast aan te kunnen en de achterstand weg te werken. Maar de 28 lidstaten, die nu elk één rechter hebben, konden het niet eens worden over de verdeling van die twaalf. Daarom stelden ze eind vorig jaar voor om het aantal gewoon te verdubbelen, zodat elke lidstaat netjes twee rechters krijgt en niemand gediscrimineerd wordt. Maar alles heeft een prijs: 28 extra rechters impliceerden een geschatte meerprijs van 22,9 miljoen euro per jaar, tegenover 11,6 miljoen voor twaalf extra rechters.
Het Europees Parlement stemde gisteren in met de verdubbeling naar 56 rechters. In 2015 komen er twaalf bij; in een tweede fase komen zeven rechters van het af te schaffen Gerecht voor Ambtenarenzaken over; in 2019 worden de laatste negen benoemd.
De Vlaamse Europarlementsleden stemden verdeeld. CD&V, SP.A en Groen verdedigden het compromis: zij vinden de geleidelijke toename gerechtvaardigd gezien de toenemende werkdruk bij het Hof. In 2024 komt er een onafhankelijke studie naar de noodzaak en efficiëntie van de stijging.
Maar de N-VA en Open VLD stemden tegen. Volgens Van Bossuyt is de aanstelling van 28 nieuwe rechters absurd en niet in verhouding tot het probleem. Negen bijkomende rechters zouden volstaan'. Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider, vindt dat 'men in Europa eindelijk eens moet leren beslissen wat nuttig is, in plaats van de 28 lidstaten te bedienen'.
De Standaard, 29/10/2015, p.17
Lees het volledige artikel hier