Brexit: wake-upcall voor Europa

Door Geert Bourgeois, Helga Stevens, Mark Demesmaeker, Sander Loones, Anneleen Van Bossuyt op 24 juni 2016, over deze onderwerpen: Europees beleid, Brexit
Brexit: wake-upcall voor Europa

Een duidelijke meerderheid van de Britten heeft voor een brexit gekozen en dus voor een vertrek uit de Europese Unie. Een kleine 52 procent stemde voor zo’n exit, 48 procent gaf aan in de EU te willen blijven. De N-VA-delegatie in het Europees Parlement roept alvast op tot respect voor de keuze van de Britse kiezer. Dat doet ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die tegelijk pleit voor een pragmatisch handelen in het belang van onze welvaart en onze Vlaamse jobs. “Nu moeten we streven naar een zo zacht mogelijke brexit”, stelt hij. “Dat houdt in dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een nieuw en liefst zo verregaand mogelijk vrijhandelsakkoord sluiten, idealiter zonder douanetarieven en zonder andere, niet-tarifaire handelsbelemmeringen.”

“Volgens de Europese verdragen moet de Brits-Europese echtscheiding binnen de twee jaar worden geregeld”, zegt Europarlementslid Helga Stevens. “Het Verenigd Koninkrijk is vandaag onze vierde belangrijkste handelspartner, goed voor tienduizenden jobs in Vlaanderen. We hebben er dus alle belang bij om uitstekende relaties met hen te blijven onderhouden. Het zou absoluut onverantwoordelijk zijn om nu te vervallen in kleinzielige wraakacties. Dit was een democratische beslissing waarop we volwassen moeten reageren.”

Niet goed voor de Europese Unie

Ook Europees delegatievoorzitter Mark Demesmaeker waarschuwt voor revanchisme: “Wie nu blij is dat de Britten aan de zijlijn worden geparkeerd en droomt dat zo een ongelimiteerde Europese integratie mogelijk wordt, die heeft elke voeling met de realiteit verloren. Niemand zit te wachten op irrealistische Europese luchtkastelen.” Toch moet zijn collega Sander Loones vaststellen dat sommige eurofiele politici nog steeds het zonlicht ontkennen: “Uit dit resultaat leiden zij af dat we nu nood zouden hebben aan een grote sprong richting Europese superstaat. Zij vergissen zich. Ook in Vlaanderen, Nederland, en de rest van de Unie morren de burgers. Waar de EU wel nood aan heeft, is aan de sterke eurorealistische hervormingen die de N-VA voorstelt. Zodat we eindelijk komen tot een Europese Unie die duidelijke grenzen stelt, klare taal spreekt en wél woord houdt. En dus moeten wij bijvoorbeeld de asielcrisis en de socialezekerheidsmigratie aanpakken, moeten we afrekenen met al te detaillistische Europese bemoeienissen en ook een belangrijke rol toekennen aan sterke en verantwoordelijke lidstaten.”

De N-VA staat lang niet alleen met die analyse, merkt Anneleen Van Bossuyt op, al verliest haar partij nu wel een sterke bondgenoot in de Europees Unie. “Het is duidelijk dat we meer dan ooit moeten investeren in een netwerk van gelijkgezinde partijen in verschillende lidstaten. Zodat we samen de realistische stem verder aan belang doen winnen in de Europese Unie. Hoopgevend is alvast dat Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk zich onlangs als doordrongen eurorealist uitte. In de N-VA zal hij een sterke partner vinden voor de sterke hervormingen die nu al te lang blijven aanslepen.”

Niet goed voor Vlaanderen

“Het Verenigd Koninkrijk biedt een enorme meerwaarde voor Europa op politiek en economisch vlak”, erkent ook minister-president Bourgeois. “Maar ook de culturele en politieke banden tussen de Britten en de Vlamingen zijn oud en hecht. Ze hebben eeuwenlang geleid tot de creatie van welvaart en veiligheid voor ons allebei. We waren ook elkaars bondgenoot in goede en slechte tijden. De Britse gesneuvelden in beide wereldoorlogen zijn daarvan de meest recente bewijzen. Zeker in sectoren waar Vlaanderen excelleert, zoals de voeding en de textielindustrie, is het van cruciaal belang dat de handel over het Kanaal blijft floreren.”

Omdat er nood is aan een grondig toekomstdebat komt ook de Vlaamse Regering binnenkort met een eigen EU-visie. “Geen grote sprong in het onbekende”, aldus Bourgeois. “Wel pragmatisch zien waar we elkaar kunnen versterken, zoals met een eengemaakte digitale markt en een energienetwerk. Een visie waarbij we uitgaan van een meerlagige Unie met duidelijke grenzen, efficiënte instellingen, fiscale en sociale fairheid en een transparante besluitvorming die burgers en ondernemingen vertrouwen geeft.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is