Bellen naar buitenland fors goedkoper vanaf mei 2019

Door Anneleen Van Bossuyt op 15 november 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid
Man belt met gsm

“Europeanen kunnen binnenkort naar hun familie in een andere lidstaat bellen zonder elke seconde op de klok te moeten kijken.” Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt is blij dat de internationaele beltarieven binnen de Europese Unie eindelijk goedkoper worden. Een telefoongesprek naar een andere lidstaat zal niet meer dan 19 eurocent per minuut mogen kosten, een sms mag nog maximaal 6 cent kosten. “Door een lacune in de wetgeving ontstond de absurde situatie dat Europeanen die op vakantie waren in het buitenland zonder bijkomende kosten konden bellen naar elkaar. Maar als je van thuis naar je vakantiebestemming belde, dan liep de rekening snel hoog op. Europa zet dit dus eindelijk recht”, zegt Anneleen Van Bossuyt, die voorzitter is van de parlementaire commissie voor Consumentenbescherming.

Steeds meer handel

Met deze wetgeving neemt Europa een belangrijke horde in de eenmaking van de Digitale Interne Markt. “Er wordt steeds meer handel gedreven tussen de Europese lidstaten. Voor bedrijven die in meerdere lidstaten actief zijn, lopen de telecomkosten erg hoog op. Deze wetgeving belooft verbetering te brengen. Meer dan 19 miljoen Europeanen tussen de 20 en 64 jaar wonen in een andere Europese lidstaat.  Zij kunnen binnenkort naar hun familie bellen zonder elke seconde naar de klok te kijken”, vertelt Europarlementslid Van Bossuyt.

Snel mobiel internet

Voorts staat de uitbouw van een Europees 5G-netwerk - supersnel mobiel internet - stevig in de steigers. “Om 5G te laten slagen zijn er afspraken nodig tussen de lidstaten. Allerlei nieuwe toepassingen, zoals artificiële intelligentie en zelfrijdende wagens, maken gebruik van snel mobiel internet. Dat moet vlot werken tussen lidstaten en daarvoor zijn er technische afspraken nodig. Je kan je toch niet inbeelden dat je zelfrijdende wagen op de Duitse grens opeens niet meer werkt omwille van andere protocollen. Een volwaardig Europees 5G-netwerk moet dergelijke situaties voorkomen”, besluit Anneleen Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is